Baykuşlar Kaç Yıl Yaşar? Evde Beslemek Yasal mı?

baykuslar-kac-yil-yasar
Baykuşlar Kaç Yıl Yaşar? 225'den fazla baykuş türü var ve ne kadar yaşadıkları sorusunun net bir cevabı yok.

Her türün büyüklüğü, yaşam alanı  gibi birçok faktöre bağlı olarak yaşam süresi farklılık gösteriyor. Bu yazımızda en popüler ve yaygın olanların ortalama ömürlerini yazdık.

Baykuşlar Kaç Yıl Yaşar? Vahşi Doğa

Vahşi doğada yaklaşık 5 ila 11 yıla kadar yaşayabilirler. Baykuşlar, yırtıcı hayvanlardır ve sürekli avlanmak zorundadır. Bulunduğu ortamda avlayabileceği hayvan az ise uzun süre hayatta kalamaz.

Vahşi doğada çoğu baykuş türü geceleri avlanır ve avını gafil avlamak için gizliliği kullanır. Yaşam süresi türlerin büyüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterir.

Büyük boyutlara sahip olanların vahşi doğada düşmanı azdır ve küçük olanlara göre daha uzun süre yaşama şansına sahiptir.

En uzun süre yaşama şansına sahip olan türü büyük boynuzlu baykuşlardır. Diğer türlere göre daha büyük olması yırtıcı hayvanlara karşı üstünlük kurmasını sağlar ve uzun süre yaşayabilirler.

Esaret Altındaki Baykuşlar Kaç Yıl Yaşar?

Esaret altında daha uzun yaşarlar. Avlanmalarına gerek kalmadan yiyeceğe, barınağa ve  tıbbi bakıma sahiptirler.

Araştırmacılar ve veterinerler, kuşlara en iyi şekilde bakmak için  yeterli bilgiye sahiptir. Yırtıcı hayvanlar, hastalıklar, yaralanmalar ve açlık gibi sorunları olmadığı için esaret altındaki baykuşlar 15-25 yıla kadar yaşayabilir.

Peçeli baykuşlar kaç yıl yaşar?  20 yıldan fazla esaret altında yaşayabilirler, ancak vahşi doğada sadece ortalama 4-10 yıl kadar yaşarlar.

Alaca baykuşlar, vahşi doğada ortalama 4-5 yıl yaşar. Küçük bir tür olduğu için pek çok yırtıcı düşmanı vardır ve uzun süre yaşama şansı azdır. Esaret altında 20 yıl kadar yaşayabilirler.

Kar baykuşları, vahşi doğada en uzun süre yaşayabilen türlerden biri yaklaşık 10 yıl kadar yaşarlar, ancak esaret altında 20-25 yıl yaşayabilirler.

evde-baykus-beslemek

Evde Baykuş Beslemek Yasal mı?

Esaret altında 20-30 yıl yaşamaları insanın aklına acaba evde besleyebilir miyim? gibi soruları getiriyor. Yırtıcı oldukları için evde bakmaya uygun değildir ve aynı zamanda kanunlara göre bakılması yasaktır.

Eğer yaralı bir baykuş bulduysanız lütfen veterinere götürün ve evde bakma hayalinden vazgeçin. Doğası gereği bir anda saldırabilirler sakın gözlerinizi yaklaştırmayın👀

Genelde geceleri uyanık olurlar ve gündüzleri uyurlar. Köyde yaşamıyorsanız veya komşunuz geceleri öten baykuş sesinin evinizden geldiği anlarsa bir süre sonra sizi şikayet edebilir.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu