Tavşanlar için Zararlı Yiyecekler ve Bitkiler


tavsan-zararli-yiyecek

Günlük olarak taze sebze ve kuru gıda yemeleri gerekiyor ama tavşanlar için zararlı yiyecekler ve bitkiler olduğunu bilmelisin.

Tavşanlar ne versen yer ama bu ona zarar vermeyeceği hatta ölümüne neden olmayacağı anlamına gelmiyor. Tavşanlar için zehirli olduğu bilinen gıdalardan ve bitkilerden uzak tutmalısın.

Tavşanlar için Zararlı Yiyecekler - Meyveler

Meyveler yüksek şeker içerdiği için bazıları tavşanlara asla verilmez, bazıları ise haftalık olarak çok az takviye olarak verilir.

Meyve tavşanların günlük beslenmesinde oldukça az yer kaplar. Sebze ve ot ağırlıklı gıda ile beslenmesi gerekiyor, haftada sadece 2-3 defa çok az miktarda zararı olmayan meyveleri vermelisin.

Avokado
İçerisinde bulunan persin adlı toksin bizlere zarar vermez, ancak evcil hayvanlar için çok tehlikelidir. Tavşanın avokado yerse ölebilir.

İçeriğinde çok fazla ve  yağ bulunan avokado, tavşanların asla yememesi gereken meyvelerin başında gelir.

Muz
Muz zararlı demek yanlış olur, aslında çok besleyici bir meyve ancak tavşanların sindirmekte zorlandığı bir meyve. Çok küçük bir parça muz bile yüksek şeker içerir.

Tavşanına hiç vermemeni tavsiye ederim. Eğer yedirmek istiyorsan, haftada sadece bir kez ve çok küçük parça vermelisin.

İncir
Çok lezzetli ve faydalı olsa da tavşanlar için oldukça fazla şeker içerir. Unutma, tavşanlar şekerli meyvelere bayılırlar ama sağlığı için her zaman çok az miktarda vermelisin. İncir, tavşanın şeker direncini aştığı için hiç vermemek en iyisi.

kayısı, şeftali, elma, armut, kiraz ve erik
Bu meyveleri vermen de hiç sakınca yok ama tohumları özenle ayırmalısın. Hatta meyve ihtiyacı bu meyveler ile az miktarda vererek karşılayabilirsin. Tohumlarında siyanür içeren bu meyveleri verirken, mutlaka tohumları çıkarmalısın.

Tavşanlar için Zararlı Yiyecekler - Sebzeler

Tavşanların günlük temel besin kaynağı ağırlıklı olarak sebzelerdir. Sindirim sistemi çok hassas olan tavşanları aşağıda belirttiğim sebzelerden uzak tutmak gerekiyor.

Soğan
Tavşanına asla vermemen gereken sebzelerin başında geliyor. Sürekli tüketmesi durumunda mide ve bağırsak rahatsızlığına yakalanır ve ölebilir.

Mantar
Mantar tavşana verilmemesi gerekir. Lif bakımından zengin olmasına rağmen aynı zamanda çok fazla fosfor içerir. Mantar çiğ veya pişirilmiş olsun, tavşan için tehlikelidir.

Tavşan, yemek olarak mantar alırsa uzun vadede tümöre neden olabilir.

Bezelye
Bezelye tavşanlar için uygun değil. Çok fazla şeker içerir ve çeşitli sindirim sorunlarına neden olur. Bezelye yerine düşük şeker oranı olan sebzeler tercih etmelisin.

Patates ve Tatlı patates
Yüksek nişasta ve şeker içerdiğinden dolayı tavşana verilmemesi gerekir. Patates yemesi durumunda ishal, iştahsızlık gibi sorunlar baş gösterebilir.

Bakla, Pırasa, Şalgam, Sarımsak, Mısır, Fasulye, Brokoli
Bu  sebzeler, diğerleri gibi benzer etkiler gösterir. Şalgam, bitki olarak adlandırılsa da, sebze olarak yemeklere eklendiği için bu listeye ekledim.

Tavşanlar için Zararlı Bitkiler

Evlerde bulunan bitkilerin büyük çoğunluğu tavşanlar için zararlıdır. Tüm bitkileri listelemek imkansız olduğu için kısaca bahsetmek istiyorum.

Evde bulunan süs  bitkilerin hepsinin zararlı olduğunu varsayıp, ulaşamayacağı yükseklikte olmalı ve yemesine engel olmalısın.

Bahçede bulunan yabani bitkilerinde büyük kısmı tavşanlar için toksin madde içerir.

Bahçeye çıkardığın zaman sadece çimlere ve güvenli olduğunu bildiğin, yiyeceklere erişimi olduğundan emin olmalısın.

Nergisler, laleler, kardelen, defne, hanımeli, gelincik, eğrelti otu, sümbül, sarmaşık, zakkum, dere otu, yonca gibi pek çok bitki tavşanlar için tehlikeli.

Yabani tavşanlar, içgüdüsel olarak zararlı bitkilerden uzak duruyor ama maalesef evcil tavşanlar, bu içgüdülerden yoksun gibi ne verirsen yer. O yüzden  sağlığı için ona bir bebekmiş gibi davranmalısın.

Tavşanlar için Zararlı Süt Ürünleri Ve Gıdalar

Süt ürünleri
Tavşanlar için süt ürünleri ölümcül rahatsızlıklara neden olmaktadır. Peynir, yoğurt, tereyağı gibi, bütün süt ürünlerini ondan uzak tutmalısın.

Ekmek
Tavşanlar için bütün ekmek çeşitleri zararlıdır. Ekmek tüketildikten sonra şiştiği için bağırsak problemlerine neden olur.

Tavşanlar, tahılları sindiremez. Ekmek yemesi durumunda hazımsızlık, şişme gibi ölümcül olabilecek sorunlar meydana gelebilir.

Çikolata
Doğal şekere bile hassas olan sindirim sistemi, koruyucu maddelerin olduğu çikolatalarda ne hale gelir söylememe gerek yok.

Çikolata asla vermemelisin. Çikolata, tavşanların ölümüne neden olabilecek kadar yüksek şeker ve zararlı katkı maddeleri içerir.

Kuruyemiş
Kuruyemişler tavşanlarda sindirimi zor olan yüksek düzeyde yağ içeriyor. Ceviz, fındık, fıstık gibi pek çok kuruyemişlerden uzak tutmalısın.

Sebzeler ve meyveler tavşanlar için yeterlidir, kuruyemiş yarardan çok zarar getirir.

Hayvansal ürünler 
Süt ürünleri dışında yumurta ve et gibi tavşana zarar verebilecek gıdalar var. Tavşanların sindirim sistemi lif içeriği yüksek ve şeker oranı düşük sebze ve bitkileri sindirebilir.

Et ve yumurta gibi hayvan ürünler tavşanlar için uygun değil.

Cips 
İnsanlar için sağlıksız olan cips, kurabiye, bisküvi, rafine şeker içeren gıdalar tavşanlar içinde zararlıdır. Çikolata da dediğim gibi bir çok yapay madde içerdikleri için tavşan için ölümcül yiyeceklerin başında geliyorlar.

Pirinç
Fazla  Karbonhidrat içeren tüm gıdalar gibi pirinç, tavşanın tüketmesi durumunda sağlık sorunlarına yol açar. Karbonhidrat değeri fazla olan bütün gıdalardan tavşanı uzak tutmalısın.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu