Kedilerde Kusma 7 Neden ve Çözümü

Kediler-neden-kusar

Kedilerde kusma oldukça sık görülür. Her kusma bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Ara sıra oluyorsa sağlık durumundan endişe etmemize gerek yoktur.

Ancak sürekli ve yemekten hemen sonra da oluyorsa ciddi bir problemin olabileceğini göz ardı etmemek gerekir.

Kedilerde Kusma

Normal Kusma: Kediler çok olmamak kaydı ile ara sıra kusarlar. Ayda bir veya iki kez olması normal bir durumdur. Bazı kediler de daha az görülür.

Kronik Kusma: Haftada 2-3 defa oluyorsa maalesef kronik kusmadan mustariptir. Kustuğu zaman dikkatlice gözlemlenmeli yine yaparsa veterinere götürmeli.

Ani Kusmalar:
Kediler için çok rahatsız edicidir. Bağırsaklarda parazit veya virüs varsa  hızlı kusmalar görülebilir.

Kıl kusması: Kedilerde sıkça görülen kusmadır. Engellemek için kılları taranmalı ve ölü kıllardan kurtulmalı.

Her gün tüyleri taranması gereken bir kedi cinsine sahipsen ve taramayı erteliyorsan daha sık görülebilir.

kedi-kusması-7-neden

Kediler Neden Kusar? 7 Neden Ve Çözümler

Çok sık Kusuyorsa bunun pek çok nedeni olabilir. Stres, tüy bakımın yapılmaması, bağırsak problemleri, mama değişikliği gibi pek çok neden sayılabilir.
 

1.Zararlı Maddeleri Yutması: Ani kusmaların en önemli sebeplerinden biri. İlaç, kimyasal içeren maddeler, kediler için zararlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi gibi nedenler kusmalara sebep olabilir.

2.Kıl Bakımının Eksik olması Ve Kıl kusması: Kusma çeşitlerinde bahsettiğim gibi kıl bakımı eksikliğinden dolayı kıl kusabilirler. Eğer kıl yumağını kusmaya çalışıyor ve başaramıyorsa mutlaka veterinere götürülmeli.

3.Bağırsak Problemleri: Bağırsak sistemindeki bazı enfeksiyonlar kusmaya neden olabilir.

Gastrointestinal sistem, yiyecekleri düzgün şekilde sindiremediği için çok sık kusturmaya neden olabilir.

4.Hasta Olması: Sık kusmanın arkasında maalesef ciddi bir hastalık yatıyor olabilir. Kusmanın yanında ateş, iştahsızlık gibi belirtilerde var ise acilen veterinere götürülmeli.

5.Diyette Değişim: Mamasını değiştirmek, Diyetine yeni gıdalar eklemek bazen hazımsızlığa ve kusmaya neden olabilir.

Kusuyor ve yakın zamanda yiyeceklerde değişikliğe gidildi ise, yeni gıdaları vermeyi bırakmak kusmayı kesebilir. Tabi sebep diyette değişim ise.

6.Çok hızlı Yemesi: Kedi yiyeceğini çok hızlı tüketmesi kusmasına neden olabilir. Çok hızlı yiyen bir kedin var ise önlem olarak, küçük ve daha sık vermek sorunu çözebilir.

7.Strese girmesi: Rutininde oluşan bir değişiklik, aşırı üzücü bir durumun yaşanması gibi sebepler mutsuz ve stresli olmasına neden olur. İştahsızlık ve kusma sıkça görülebilir. Ayrıca bakınız: kedilerde depresyon

Kedilerde-Kusmaya-Ne-iyi-Gelir

Kedilerde Kusmaya Ne iyi Gelir?

İlk önce neden kustuğunu bilmek gerekiyor. Sık kıl yumağı kusuyorsa bakımı eksik veya depresyona girdiği için tüylerini çok sık yalıyor ve bundan dolayı kusuyor olabilir.

Kusmadan sonra iyi gelecek şey: öncelikle su ve yiyeceğin 1-2 saat uzak tutulması, gözlemlenmesi ve kusmuğu yemesini engellemeli.

Eğer tüm önlemlerine rağmen kusmaya devam ediyorsa mutlaka veterinere götürülmeli. Veteriner bazı testler için kusmuğun bir kısmını getirmeni isteyebilir. Plastik ufak bir poşete biraz koymak yeterlidir.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu