Kirpiler Ne Yer? Verilmemesi Gereken Besinler

kirpi-ne-yer

Kirpiler evcil hayvan olarak yetiştirilmeye pek uygun değiller. Ancak bu sevimli, şirin canlıları az da olsa evinde ve bahçelerinde bakan insanlar var.

Bu yazımızda Vahşi doğada kirpi ne yer? Ne içer? Evde beslemek mümkün mü?  gibi soruları yanıtlamaya çalıştık.

Vahşi doğada kirpi ne yer?

Kirpiler besin ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu böcek yiyerek elde eder. Solucan, salyangoz, tırtıl ve diğer küçük böcekleri yerler. Nadir yedikleri diğer şeyler: kuş yumurtaları, ormanda yere düşen meyveleri yerler.

Vahşi kirpiler su ihtiyaçlarını yedikleri yiyeceklerden ve meyvelerden karşılarlar. Susadıklarında küçük su birikintilerinden ve akarsulardan faydalanırlar.

evcil-kirpi

Evcil kirpi ne yer?

Evcil kirpiler, yüksek proteinli kuru kedi maması veya köpek maması ile beslenebilir. Az miktarda besine ihtiyaç duyarlar ve bakımı masraflı değildir.

Günde bir avuç dolusu kedi maması bir kirpi için yeterli olacaktır. Eğer yeterli gelmiyorsa, akşam üzeri yarım avuç daha koyulabilir.

Kirpiler tıpkı kediler ve köpekler gibi kilo almaya meyillidir. Fazla mama ve takviye besinler verilse kısa sürede kilo alabilirler. Çok kilo aldığında verilen yem miktarı azaltılmalı veya daha fazla egzersiz yapmaya teşvik edilmeli. Su kabı mama kabının yanına koyulmalı ve günlük olarak suyun yenilenmesi gerekir.

Kedi maması, günlük ihtiyaçlarını büyük oranda karşılasa bile gün içinde meyve ve sebze vermek gerekir. Meyve olarak: Az miktarda elma, çilek, karpuz, şeftali, erik ve kavun verilebilir.

Sebze olarak: Turp, marul, yeşil biberler, kara lahana, roka, ıspanak, kuşkonmaz, havuç, brokoli, tatlı patates verilebilir.

Et olarak: Tavuk, hindi, kuzu eti verilebilir. Asla çiğ verilmemeli yağsız şekilde pişirilip, küçük parçalar halinde verilmeli.

Verilmemesi gereken besinler

1.Kirpilerin sindirim sistemleri laktozu tam olarak sindiremez bu nedenle süt ve süt ürünleri verilmemesi gerekir. Süt içerse ishal olur ve vücut direnci düşer.

2.Sindiremedikleri bir diğer besin ekmektir.  Ekmek tüketimi şişkinlik yapabilir ve  hazımsızlık problemi yaşayabilir.

3.Ucuz ve yağ oranı yüksek, kedi ve köpek maması verilmemesi gerekir. Yüksek proteinli yağ oranı %15 civarında olan kaliteli mama tercih edilmeli.

4.Diğer verilmemesi gereken besinler: Balık, pastırma, çiğ et, üzüm, soğan, abur cubur, çikolata, avokado ve baharatlı yemekler.

Evde kirpi beslemek mümkün mü?

Kirpileri evcil hayvan olarak beslemek mümkün, ancak bahçesiz evde hareket alanı kısıtlı olacağı için mutlu kalması çok zor. Bahçesiz evde egzersiz yapmaya teşvik etmekte zor olabilir.

Cüce kirpiler bakımı düşük masraflı olsa da nadir oldukları için ücretsiz sahiplenmek pek mümkün değil. Yavru cüce kirpilerin ortalama fiyatı 700-900 liradır.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu