Balığım Yem Yemiyor - Nedenleri ve çözümler

Baligim-Yem-Yemiyor
Balığım neden yem yemiyor? Balığım neden yemi tükürüyor? gibi  sorular soruyorsan, doğru yerdesin.

Balıklar, diğer evcil hayvanlara göre bakımı kolay ve az ilgi gerektirse bile balıklar hassas hayvanlardır. Çabuk strese girme eğilimleri var.

Balığın yem yemeyi neden bıraktığını açıklayabilecek birkaç neden var. Küçük sebepler ve acil müdahale edilmesi gereken durumlar var.

Balığım Yem Yemiyor - Akvaryum Su Sıcaklığı

Balıkların yem yememesinin sebeplerinden biri suyun sıcaklığının düşmesi veya artmasıdır. Balıkların yaşam şartlarına uygun belirli sıcaklık aralığı vardır.

Bazı balıklar, soğuk suda yaşarken bazıları ılıman sularda yaşayabilir. Balıklarının hangi sıcaklık aralığında sorunsuz yaşadığını bilmeli ve balık seçimi yaparken aynı sıcaklık aralığında yaşayabilen balıkları seçmelisin.

Akvaryum su sıcaklığını kontrol et. Su sıcaklığı uygun değil ise 3 saat aralıklar ile uygun seviyeye gelene kadar bir derece arttır.

Balığım Yem Yemiyor - Yeni Balık

Yeni balık aldın koydun akvaryuma ama yem verdiğinde hiç ilgilenmiyor. Bu aslında gayet normal, çünkü balıklar ortam değiştiğinde alışmaları biraz zaman alır.

Diğer balıklara uyum sağlayana kadar stres altında yaşayan yeni balık, uyum sürecini atlattığında yem yememe sorunu ortadan kalkar.

Ancak yeni aldığınız balık, diğer balıklar ile uyumsuz  ve akvaryum şartları onun türü için yetersiz ise yanlış seçim yapmışsın demektir. Yeni balık almadan önce mutlaka mevcut balıkların ile uyum içinde yaşayabilir mi araştır.


Kirli Akvaryum

Kirli ve yetersiz temizlenen bir akvaryum, balıkların yem yemesine engeldir. Balıklar türlerine göre berrak veya bulanık suları tercih ederler ama hiçbiri kirli pis bir ortamı tercih etmez.

Eğer akvaryumun haftalık temizliğini aksatıyorsan, oksijen seviyesi azalır. Balıklar suyun daha fazla kirlenmesini önlemek adına yem yemeyi bırakır. Yani daha fazla kirli ortamda yaşamaktansa açlığı tercih eder.

Su sertliği Ve Ph
Suyun sertliği ve ph değeri, balıklar için uygun düzeyde olduğuna dikkat etmelisin.

Su sertliği ve ph değerleri, uygun olmayan sevilerde ise balıklar yem yemeyi bırakabilir. Sağlıkları açısından bu değerlerin sabit olması oldukça önemli.

Yetersiz Aydınlatma

Bazı akvaryum balıkları, sadece gün ışığında beslendiği için ona gereken ışığı sağlamazsan, yem yemeyi bırakabilir.

Aydınlatmanın düzgün çalışıp, çalışmadığını her gün kontrol etmeli; eğer arızalı ise kısa sürede değiştirmelisin. Bütün ekipmanların düzenli ve düzgün çalışması balıklarının sağlığı için şart.


Hastalıklar

Her şey sıkıntısız çalışıyor ama ona rağmen yemiyorlarsa bu hastalık belirtisi olabilir. Yem yemeyen balığı veya balıkları dikkatlice izlemeli, vücudunda ve hareketlerinde oluşan değişikleri gözlemlemelisin.

Eğer yem yememeye devam eder ve hastalık belirtisi görürsen, diğer balıklardan ayırmalı ve belirtilerin hangi hastalık olduğunu öğrenip ona göre tedavi uygulamalısın.

Hasta balığın, diğer balıklar ile birlikte olması bulaşma riskini ve diğer balıklarında kısa sürede hastalanmasına neden olur. O yüzden karantina akvaryumu almalısın. Hastalıkların bulaşmasını önlemenin en etkili yolu hasta balığı karantinaya almaktır.

Balıklarım Yem Yemiyor - Bölgesellik

Balıklar büyüdüklerinde akvaryum içinde kendi alanlarını belirler. Akvaryum büyük değil ve yaşanılacak alan kısıtlı ise diğer balıkların yem yemesini engeller.

Erkek balıklar, bölgelerini korumak için saldırganlık gösterebilir. Balıkların büyüdü ve yetersiz alanda yaşıyor ise yeni akvaryum almalı, alanlarını büyütmelisin.

Eğer önlem almazsan, erkek balıklar gün geçtikçe, saldırgan davranışların dozunu arttırır ve bu süreç yem yemeyen balıkların ölümü ile sonuçlanır.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu