Papağanlar İçin 19 Zararlı Yiyecek Ve İçecek

papaganlar-icin-zararli-yiyecek

Evcil papağanlar, onlara neyin faydalı veya zararlı olduğunu bilmiyorlar. Sağlıklarını korumak için zararlı yiyecek ve içeceklerin neler olduğunu bilmeliyiz.

Papağanlar, yediklerimiz yemeklere karşı çok ilgilidirler. Sahipleri kuşlarının bu isteklerini genellikle geri çevirmez, yedikleri şeyleri yemesine izin verirler.

Sürü hayvanı olduğu için sahibini sürü lideri olarak kabul ediyorlar. Yani onlara bir yiyecek uzattığımızda bize güvenip, şüphe duymadan yiyorlar.

Papağanlar İçin Zararlı Yiyecekler

1.Tuz: Biz tuzsuz yapamıyoruz, belirli ölçüde tüketmemiz sağlıklı ama onlar için bizim tükettiğimiz tuz oranı çok fazla. Yemeklerimizde bulunan tuz oranı papağanların böbreklerine ciddi zararlar verebilir.

2.Peynir: Süt ve süt ürünleri, laktoz içerdiği için çoğu evcil hayvan için sağlık sorunları yaratabiliyor. Peynir yedirmek istiyorsan, çok az miktarda yedirmelisin.

Yedirmeden önce mutlaka peynirin tuzundan arınması için suda bekletmeli. Yedirdikten sonra dışkısına bakmalı, eğer ishal olduysa bir daha peynir vermemek en iyisi olacaktır.

3.Kereviz: Kuşlar için faydalı olsa da kabız olma riski var. Kereviz yedirdikten sonra bizzat kabız olduğunu gözlemlediğim için yedirilmesini önermiyorum.

4.Tavuk: Azda olsa tavuk etini yerler ama günümüzde tavukların nasıl yetiştirildiğini biliyoruz.

Kendimiz için bile tehlikeli olabilecek hormonlu ve antibiyotikli bu tavuk etlerini onlardan uzak tutmalıyız.

5.Soğan ve Sarımsak: Yememeleri gereken yiyeceklerin başında gelirler. Pek çok evcil hayvan için de soğan ve sarımsak tüketmek tehlikelidir.

Kuşunun tüketmesi durumunda az bile olsa, yemek borusunu yakar ve tahriş edebilir.

6.Meyve tohumları ve sapları: Papağanlar meyveyi seviyor ve çoğu meyve onlar için güvenli. Ancak bazı meyvelerin tohumları elma, armut, kayısı, şeftali ve erik gibi küçük miktarlarda; siyanür içeriyor. Meyve verilmeden önce saplarını ve tohumlarını mutlaka ayırmalıyız.

7.Yer fıstığı: Kuşun ciğerine ciddi zarar verebilir. aflatoksine(kanserojen) karşı bizden çok daha hassas oldukları için vermemek gerekiyor.

8.Mantar: Hayvanlar için toksin içerir. Pişirilmesinde toksinin büyük kısmı gidiyor, ancak kalan toksin miktarı kuş için zararlıdır. Sağlığını korumak için herhangi bir mantar türü yedirilmemeli.

9.Balık: Balık verildiğinde tüketebilirler ama verilmemesi gerekir, çünkü balıklardaki cıva papağanların sağlığını olumsuz etkiler.

10.Kraker: Aşırı tuz ve çeşitli katkı maddeleri içerdiği için verilmemeli.

11.Ksilitol:Yapay tatlandırıcıdır. Sakızlarda bulunan yapay tatlandırıcı, kuşlar için ölümcül tehlikedir. sakızı onların ulaşamayacağı yerlere koymalıyız.

12.Yüksek Yağ İçeren Yiyecekler: Fındık, tereyağı, yağlı et gibi gıdalar yüksek yağ içerdiği için papağanların aşırı kilo almasına neden olur. Aşırı tüketme sonucu kalp rahatsızlıkları ve felç gibi  hastalıklar baş gösterebilir.

13.Et: Protein kaynağı et papağanlar için uygun değil. Protein ihtiyaçları yumurta ile karşılanmalı


14.Çikolata: Az miktar bile ciddi zararlar verebilir. İstese bile, isteklerine aldırılmamalı onun için çikolata çok zararlı ve o bunu bilmiyor. Kuşlar için zararlı toksin içeren çikolatayı onların ulaşamayacağı yerlere koymalıyız. Çikolata yediyse mutlaka veterinere götürülmeli.


15.Avokado: Evcil hayvanlar için ölümcül olan persin maddesini içerir. Asla bir dilim dahi verilmemeli.

16.Pişmemiş Kuru Fasulye: Tuz ve yağ eklenmemiş suda pişmiş  kuru fasulye, papağanlar için sağlıklıdır. Pişmemiş kuru fasulye ise zararlıdır.

papaganlar-icin-zararli-icecekler

Papağanlar İçin Zararlı İçecekler

17.Gazlı İçecekler: Kola, gazoz, soda gibi gazlı içecekler papağanlar için tehlikelidir. Kuş kafesin dışındayken içtiğimiz içecekleri odadan ayrılmadan önce ulaşmayacağı yerlere koymalıyız. Merak edip biz yokken içebilir; çünkü çok meraklılar.

18.Kafein İçeren İçecekler: Kahve, kola, çay gibi içecekler yoğun miktarda kafein içerir. Kafein bizlere enerji veriyor ve nabzımızı yükseltiyor.

Papağanların nabzı insanlara daha yüksek ve kafein onlar için çok tehlikeli olabiliyor. Kalp yetmezliği ve ritim bozukluğuna neden olur.

19.Paket meyve suları: %100 doğal yazan paket meyve suları hem bizler için hem de kuşlarımız için zararlı.
Meyveleri sıkacak ile sıktığımızda  lifler çöpe gider, meyvenin sadece şekeri ile baş başa kalırız. Sulu meyveleri kesip verdiğimizde zaten emerek bol bol içiyorlar, sıkmamıza gerek yok.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu