Tavşanlar Neden Hapşırır? Belirtileri Ve Tedavi

tavsanlar-neden-hapsirir

Tavşanlar tıpkı bizim gibi ara sıra hapşırır. Hapşırdıklarında çok sevimli ve komik görünseler de eğer kronik hale geldiyse bu hastalık belirtisi olabilir.

Eğer nezle olduysanız ve tavşanınıza geçirdiğinizi düşünüyorsanız, korkmanıza gerek yok; onların insanlar aracılığı ile nezle olması imkansızdır.

Grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklara yakalandığımız zaman sevmeden önce ellerimizi yıkamalı ve hastalık geçene kadar öpmemeliyiz. Dikkat edilmezse taşıyıcı görevi görebilir ve hastalığı evin diğer fertlerine bulaştırabilir.

Tavşanlar Neden Hapşırır?

Tavşanların hapşırmasına neden olan pek çok faktör vardır. Bizim gibi onlarda toz, oda spreyi, parfüm, sigara dumanı, burnumuzu tahriş edici şeylerden etkilenerek hapşırabilir.

Ara sıra hapşırması oldukça normal demiştik ancak çok sık tekrarlıyorsa ve burun akıntısı, gözlerde sulanma meydana gelmişse durum ciddi olabilir.

Bahsedilen belirtiler yoksa ancak hapşırmaya devam ediyorsa: Yuva içinde bulunan talaş veya ucuz saman yüzünden hapşırıyor olabilir.

tavsan-Burun-akintisi

Tavşanlar Neden Hapşırır? - Burun akıntısı ve diğer belirtiler

Sağlıklı bir tavşan burun akıntısı olmadan hapşırır. Eğer hapşırma sırasında burundan mukus (sümük) geliyorsa üst solunum yolu enfeksiyonlarından mustarip olabilir.

Nezle olmasının nedeni: yetersiz beslenme, stres, hijyen yetersizliği, yetersiz oda sıcaklığı gibi pek çok faktör olabilir.

Burun akıntısı dışında yüksek sesle nefes alma, yemek yememe, titreme gibi semptomlar gösteriyorsa zatürre olmuş olabilir.

Eğer bahsedilen belirtiler mevcutsa en yakın veterinere gidilmeli. Sürekli etrafı kokladıkları için nadiren burunlarına bir şey takılabilir. Burnun iç kısmına takılan nesne(saman, talaş, yiyecek artıkları) derinlere ilerlemişse büyük ihtimal baksanız bile göremezsiniz.

Nesneyi görsen bile çıkarmaya çalışmamalısın, veterinere götürmelisin. Kendin çıkarmaya çalışırsan, tavşana zarar verebilir ve strese girmesine neden olabilirsin.


Tavşanlar Neden Hapşırır? - Alınabilecek Önlemler

Tavşanın vaktini geçirdiği alanın temiz olması gerekir. Temiz olmayan bir ortamda yaşıyorsa sık sık hastalanabilir.

Sıcaklığı düşük bir oda da yaşıyorsa kolayca nezle olabilir. Bulunduğu oda soğuk olmamalı ve rüzgarlı günler de odanın camı hiç açılmamalı veya az açılmalı.

Düzenli ve sağlıklı beslenmeli. Yetersiz beslenen bir tavşan, tüm hastalıklara karşı savunmasız kalabilir. Ve son olarak aşıları tam olmalı👍

tavsan-hapsirma-veteriner

Veterinere Ne zaman Gidilmeli?

Nezle veya zatürre belirtileri gösteren bir tavşanın en kısa sürede tedavi altına alınması gerekir. Çok narin varlıklar oldukları için nezle olsa bile takviyesiz şekilde atlatmasını beklemek tehlikeli olabilir.

Erken teşhis hastalıkları yenmekte önemlidir. Veterinerin kontrol sonrası yazdığı ilaçlar alınmalı ve süreç boyunca ek ilgi gösterilmeli.

Tabi ki her veteriner tavşanlar hakkında yeteri bilgiye sahip olmayabilir. İnternette biraz araştırma yaparak veya götürdüğünüz veterinere danışarak onlar hakkında yeteri bilgiye sahip uzmanı bulabilirsin.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu