Kediler Kaç Yıl Yaşar? Sağlıklı Ve Uzun Ömür İçin 5 Öneri

kediler-kac-yil-yasar

Kediler Kaç yıl yaşar? sorusuna ortalama 13-20 yıl yaşayabilirler. Ancak uzun yaşamak sadece ev kedileri için geçerli.

Sağlıklı, kaliteli beslenme ve tıbbi gelişmeler sayesinde kediler eski zamanlara göre daha fazla yaşıyorlar.

Maalesef sokak kedilerinin ömürleri; yetersiz beslenme ve gerekli aşıları yapılmadığı için ortalama 2-3 yıl yaşarlar.

Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Kediler genetik ve ölümcül hastalığa yakalanmadığı sürece ortalama 15 yıl gibi uzun bir ömür yaşarlar. Genetik yapısı, cinsi, beslenme şekli ve yaşadığı ortam gibi pek çok faktör yaşam süresini etkiler.

Guinness dünya rekorları kitabına göre yaşayan en yaşlı kedi 38 yaşına kadar yaşayan Crème Puff adında bir kediydi.

sokak-kedileri-kac-yil-yasar

Sokak Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Sokaklar kediler için tehlikelerle doludur. Özgürce yaşadığını düşünsek bile gerçekler pek öyle değil. Yemek bulabilmek, su bulabilmek için günü arayış içinde geçer.

Diğer hayvanların saldırması, araba çarpması gibi riskler göz önüne alındığında sokak kedisinin 5 - 7 yıl yaşaması neredeyse imkansızdır.

Sokak kedisini sahiplenmek istiyorsan ve yaşını merak ediyorsan: dişlere bakmalısın. dişleri beyazsa bir yaşında veya daha küçüktür.

Dişleri sararmışsa 2-3 yaş aralığında olabilir. Seninle etkileşime geçiyorsa ve oyun oynamak istiyorsa, en fazla iki yaşındadır. Uyumaya meyilli, umursamaz tavırları varsa 3-4 yaşında olabilir.

omrunu-uzatmak-5-oneri

Kedilerin Ömrü Nasıl Uzatılır? 5 Öneri

Uzun ve sağlıklı yaşamasını istiyorsan dikkat etmen gereken bazı önemli şeyler var.

1.Beslenme:Yeterli beslenemeyen bir kedi çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalabilir. Dengeli beslenmek yaşam kalitesini arttırır ve bağışıklığı güçlendirir. 

Kedinin yaşına göre mama içeriği farklılık gösterir; eğer mama seçiminde zorlanıyorsan, veterinerden yardım alabilirsin. 

Az su içiyorsa veterinerden ıslak kedi maması için de yardımcı olmasını isteyebilirsin. Yeterli su tüketmediğini düşünüyorsan ara sıra su kabının yanına götürmelisin, bazen su içmeyi unutuyorlar😅   Ayrıca bakınız: Kediler için zararlı yiyecekler

2.Egzersiz: Kedilerin ne kadar üşengeç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazı kedi cinsleri, diğerlerine göre daha fazla hareketli olsa da genel olarak fazla hareket etmezler.

Yeteri kadar hareket etmeyen kediler aşırı kilo almaya ve obezite olmaya meyillidir. Yeteri kadar hareket etmesi için ilgisini çekecek hareketli oyuncaklar alabilirsin.

3.Düzenli Veteriner Kontrolü: Kediler hasta olduklarını pek belli etmezler. Bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Senelik tıbbi kontrolleri ve aşıları zamanında yaptırmak gerekiyor.

Eğer çok fazla halsiz ve bitkin olduğunu gözlemlediysen zaman kaybetmeden veterinere gitmelisin.

4.Hijyen: Gün içinde etkileşime girdiği eşyalarının temiz olması gerekiyor. Yatağı, mama kabı ve oyuncaklarını temiz tutmalıyız. Kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamayı unutmamalısın.

5.Dişler: Diş sağlığı yaşam kalitesini belirler. Dişleri çürük, tartar dolu bir kedi pek çok hastalığa karşı dirençsiz olur.

Kediler için özel üretilen diş macunu ve diş bakım suyu alınmalı. İnsanlar için üretilen bakım ürünlerini asla kullanılmamalı.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu