Hamster Diş Bakımı - 7 Önlem Ve Tedavi

hamster-dis-bakimi

Hamster için diş bakımı hayati önem taşır. İnsanların aksine dişleri mevcut doğarlar ve ömürlerinin sonuna kadar büyümeye devam eder.

Eğer gerekli önlem alınmaz ise dişleri ağzını kapatamayacak kadar büyür. Ağzını kapatmaya çalıştıkça, kesici dişleri ağzında kesiklere neden olur ve kanamalar başlar.

Dişleri aşırı büyüyen hamster, yemek yerken zorlanmaya başlar ve gerekli tedavi uygulanmazsa kısa süre sonra yetersiz beslenmekten dolayı ölür.

Doğada yaşayan kemirgenler, dişlerini törpülemek için doğanın onlara sunduğu her şeyi kullanır. Dal parçaları gibi pek çok şeyi kemirerek, dişlerini olması gereken uzunlukta tutarlar.

Hamster Diş Bakımı - Diş Hastalıkları

Dişleri yaşamı boyunca sürekli büyür. Bakımı yetersizse ve kemirecek bir şeyler bulamıyorsa bir süre sonra aşırı büyüyen dişlerinden dolayı strese girer.

Yemek yemekte güçlük çekmesi bir yana aşırı büyüme sonucu ağızını kapatmaya uğraşan hamsterın dişleri, ağzında ve dilinde ciddi kesikler meydana getirir.

Dişlerini küçültmeye uğraşan hamster, kafesinin tellerini kemirmeye uğraşabilir. Diş bakımı yetersiz olduğu için uzayan dişler, uğraşları sonucu kırılabilir.

Dişler kırıldıktan sonra çarpık şekilde büyüyebilir. Ağız içerisine giremeyen çarpık dişler, diş köklerinde enfeksiyona yol açabilir.

hamster-Tedavi

Alınacak 7 Önlem Ve Tedavi

1.Kuru ve taze yiyecekler vermeli: Sadece paket yemle beslenirse bu genel sağlığı ve diş sağlığı için hiç iyi olmaz.

2.Fazla havuç vermemeli: Havucu çok sevdikleri doğru ancak diş sağlığı için çok az verilmeli. Şekerli gıdalardan uzak tutmalı. Ayrıca bakınız: Hamster Ne Yer

3.Kemirme oyuncağı alınmalı: Dişlerinin uzunluğu sağlıklı boyutlarda olması için dişini törpülemesi gerekiyor. Hamster kemirme oyuncağını e-ticaret sitelerinden veya petshoplardan alabilirsin.

4.Dişleri haftada en az bir kez kontrol edilmeli: Dişlerinde herhangi bir rahatsızlık olup, olmadığını öğrenmek için mutlaka haftada bir kez dişlere ve diş etine bakılmalı. 

Diş kontrolünü sakin olduğu zamanlarda yapmalı. Hareketli olduğu zamanlarda dişlerini yoklanırsa strese girebilir.

5.Aşırı büyümüş diş varsa veterinere gidilmeli: Eğer dişleri aşırı büyüdü ise veterinere götürüp, dişleri kestirmeli. Merak etmeyin; diş kesimi sırasında ağrı hissetmeyecektir👍

6.Diş hastalığı mevcutsa yumuşak besinler verilmeli: Dişleri kırıldı veya enjeksiyon sonucu iştahsızlık varsa sert gıda yerine zorlanmayacağı yumuşak gıdalar ile besle.

7.Kalsiyum eksikliği giderilmeli: Dişleri yaşlandıklarında kırılmaya daha yatkın olur. Dişlerin sağlam olması için yeteri kadar kalsiyum aldığına emin olmalı.

Yeterli kalsiyumu alması için peynir yemesi gerekir. Ayrıca Kemirgenler için kalsiyum taşları var. İnternetten veya petshoptan alabilirsin.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu